Advocaat of jurist?
Goed advies hoeft niet duur te zijn!

BLOG


Terug naar overzicht

12-02-2019

Wat als het niet gaat zoals het hoort te gaan

#consumentenkoop #koopopafstand #overeenkomstenrecht #pactasuntservanda

Het komt weleens voor dat je met iemand een afspraak maakt en dat het uiteindelijk niet gaat zoals je in gedachten had dat het zou moeten gaan. Ik geef u als voorbeeld u heeft een jas besteld en daar blijkt bij levering de rits stuk te zijn. U belt of mailt naar het bedrijf waar het vandaan komt en geeft aan dat u nakoming van de oorspronkelijke overeenkomst wilt en gaarne de instructies voor het terugsturen.

Normaal gesproken kunt u bij een koop op afstand binnen tien dagen een product bekijken en bij een defect terug sturen. Dat wilt niet betekenen dat de overeenkomst beëindigd wordt. In feite maakt u aanspraak op garantie. De verkoper dient dan u een nieuwe jas te sturen.

In de casus waarbij wij een cliënt mochten bijstaan reageerde de verkoper anders. Het ging om veel groter product dan een jas en was ook nog eens zwaar. De consument gaf aan dat de schade ontstaan was door de ondeugdelijke verpakking. De verkopende partij gaf aan maar bij de supermarkt dozen te gaan zoeken voor het product dat ruim 2 meter lang was. De consument begreep er niets van. Je kan toch bij de supermarkt geen dozen kopen voor zo’n groot product. Daarnaast was het erg zwaar om te vertillen.
Na een hoop e-mails stelt de consument de verkoper in gebreke. Normaal gesproken, afhankelijk van het type product, moet je de verkoper een redelijke termijn geven om zijn gebrek te herstellen. De consument bleef aandringen dat die nakoming van de overeenkomst wilde. De verkoper was van mening dat deze de overeenkomst niet na hoefde te komen. U mag hetzelfde product bij een ander kopen. Wij gaan bij u niet meer leveren.

Het interessante in deze casus is dat er ook nog een bemiddelaar tussen zit. Ze maken reclame met een blauw poppetje. Die doet niets om de consument te helpen.

Wat voor effect heeft de opmerking: wij gaan bij u niet meer leveren. Daardoor treedt de verkoper direct in verzuim. Het is namelijk een opmerking waar uit op te maken is dat de verkoper de overeenkomst niet meer gaat nakomen.
Hierdoor moet de consument naar de rechter. Die kan nakoming van de overeenkomst vorderen. Die kan schadevergoeding vorderen. En dat terwijl de bekende ronde vriend er met zijn neus bovenop zit. Dit fluit haar externe partij niet terug. Terwijl het in feite een zeer simpele juridische zaak is. De verkoper gaat deze zaak verliezen. Hij is namelijk van mening dat de overeenkomst wordt stopgezet als zij eenzijdig de nota crediteren.

Binnenkort is de uitspraak in bovenstaande zaak, het blauwe mannetje weet niet wat zij nog kan doen. Wat zij kan doen om de relatie te herstellen. Zij vinden het prima gegaan.

Heeft u ook een probleem met een partij de afspraak niet na wilt komen? App of bel dan naar 0620306980.Terug naar overzicht