Advocaat of jurist?
Goed advies hoeft niet duur te zijn!

BLOG


Terug naar overzicht

14-01-2020

Wat te doen als je opdrachtgever je niet betaald?

#contractenrecht #overeenkomstenrecht

Je hebt van die mensen die een ander wel laten werken maar die ander niet betalen. Dat kan heel frustrerend zijn, het kan ook je eigen bedrijf en uiteindelijk je eigen huishouden in gevaar brengen.

STAP 1
Allereerst is het belangrijk je hoofd koel te houden en je dossier in orde te hebben. Dat begint al bij het aangaan van een overeenkomst. Als een partij moeite heeft het een en ander op papier te zetten, kan je beter met een andere partij gaan praten. Maar appjes, mailtjes en smsjes mails kunnen ook aanduiden wat de overeenkomst was. Natuurlijk is een mondelinge overeenkomst ook een overeenkomst maar dan blijft het ene woord tegen het andere woord.

Ook als je je dossier niet op orde hebt zijn er kansen, maar het is praktischer als je je dossier op orde hebt.

STAP 2
Ten tweede is het belangrijk helder te hebben wanneer je afgesproken hebt dat de een iets zou doen en wanneer er betaald moest worden. Is er niets concreets afgesproken over het moment van betalen, staat er in de wet dat het terstond (DIRECT) betaald moet worden.

Wanneer stap 1 en stap 2 goed gaan kan je zonder veel gedoe overgaan tot stap 3.

STAP 3
Je stelt die ander in gebreke. Je stelt een brief op, een appje op, een smsje op, zo lang je het maar schriftelijk doet, waarin je tegen de ander mededeelt wat volgens jouw de afspraak was en dat de ander die niet is nagekomen en dat je daarom helaas genoodzaakt bent om de ander in gebreke te stellen.

Je moet niet vergeten in de brief een termijn te stellen waarin je die ander een laatste mogelijkheid geeft om diens gebrek te herstellen. Afhankelijk van de soort overeenkomst is een bepaalde termijn redelijk. In het geval van een niet tijdige betaling is veertien dagen een redelijke termijn.

Zelf stellen wij naast een dag ook vaak een tijdstip op. Zodat je op dat tijdstip je bankrekening kan controleren en indien het er dan niet op staat treedt die ander in verzuim.

Vergeet ook niet om in die brief te zeggen dat na het verlopen van die termijn de ander in verzuim treedt.

Heeft u ook een opdrachtgever die wel een ander laat werken, maar niet betaald? App of bel naar 0620306980 zodat wij u kunnen helpen.Terug naar overzicht